News

DESIGN SCHEMES PUT FORWARD : CROWTHORNE

We have put together a couple of design options for our project in Crowthorne, Berkshire. The property is a large detached dwelling on a clever plot that is not over-looked by others, and my clients wanted to extend their property to allow for more downstairs space. As the garden is relatively compact extending to the rear wasn't really an option.

By extending to the front of the dwelling instead and a bit of replanning internally, we were able to achieve a similar result! Two alternatives were considered, with one vaulting the roof to the front and another by incorporating two smaller extensions with a lower hipped roof design.

Design options below!

NEW APPOINTMENT : WARFIELD, BERKSHIRE.

I'm delighted to have been appointed to extend a detached property in Warfield, Berkshire. My client is looking to increase the size of both the ground floor and first floor to increase their living space. Although the property has a decent sized footprint, a couple of the bedrooms are relatively small and the ground floor needs increasing to allow for a larger family and kitchen area. 

With an interesting plot that is stepped down and space to the left and rear, this has potential to be an interesting project scheme-wise! 

NEW APPOINTMENT : CROWTHORNE, BERKSHIRE

NEW APPOINTMENT : CROWTHORNE, BERKSHIRE
I am, again, delighted to have been appointed for extensions and alterations to a detached property in Crowthorne, Berkshire. My client is looking to extend to the front and side of their property and to make internal alterations to increase the footprint of the ground floor of their property.
A busy week ahead!

 

​NEW APPOINTMENT : CROWTHORNE : BERKSHIRE

I am delighted to have been appointed to an extend a semi-detached property in Crowthorne, Berkshire. My client is looking to extend to the rear and side of their property to create a more-open plan living area with all important utility / storage to serve.

It seems to be the more the norm at the moment with people spending more time at their house due to lockdown and realising it’s worth investing in their house as apposed to the high costs of moving.
I look forward to putting together a schemes for consideration in due course!

​SCHEMES : FLEET, HAMPSHIRE

We have put together a set of feasibility schemes for consideration for our offices in to residential refurb in Fleet, Hampshire. Our client has asked us to look at the first and second floors to option out the space in to residential apartments to release the potential. The course of action taken would be the value of 2 bedroom vs 1 bedroom apartments and the ratio split over the 2 floors and of course the all important square footage of each achievable.

We have given a few options…. Including a penthouse. 

SHEPPERTON : PLANNING GRANTED

We are delighted to have secured full planning permission for our extensions and internal alterations for our project in Shepperton, Surrey. We secured permission in 6 weeks flat as well, 2 weeks under the minimum period! Now on to the building regulations drawings.

#planningpermission

#planningarchitects

SITE VISIT : HASLEMERE

Once a project is out of the ground the works will accelerate at a very fast rate and our recent site visit proves just that! In a matter of weeks we are already up to roof level with the single-storey rear extension with joists in forming the large lantern rooflight that will engulf the new family / dining area. 

The 3 storey side extension is pushing ahead up to ceiling leave at ground floor, with all lintels and openings formed. 

The old roof has also been taken down, and internal boarding removed and this has exposed a stunning level of detail to the c1800 cottage - gorgeous! And the breakthrough form new in to existing continue to progress forward. 

A few progress pics below. 

SHEPPERTON: IN FOR PLANNING

We are delighted to have lodged a planning application for our project in Shepperton, Surrey. The scheme involves a re-calibration of a previous planning application made by another practice where it would simply not work. The revised scheme allows for a large open-plan kitchen and living area with new separate formal lounge with the old dining room being turned into back-up utility and WC space. Our client’s main priority was to ensure the kitchen and formal living areas opened up in to the garden with the use of large bi-folding doors, encapsulating the stunning views.

First floor a large double bedroom, dressing area and en-suite stepping up from a 3 to 4 double bedroom house. To add a bit of drama the new bedroom will be vaulted full height internally with a large Juliet-balcony for those summer months.

We like to think the scheme has been designed out to add some serious value both financially and with the increase of quality of life.

SITE VISIT : HASLEMERE

Works are progressing rather well at out project in Haslemere, West Sussex and it has been two weeks since our last visit. The interior has been fully stripped out and all first and second fix plumbing and electrics all removed safely. The foundations for the rear and side extensions have been dug and depth approved by building control. Brick and block to DPC level have been constructed, oversite hardcore and sand blinding over to take new flooring. Although not in a Radon Area the pragmatic view was taken to allow for an upgraded barrier anyhow to future-proof the extension.

A few pictures of progress below.

#extensioninsussex

#radonbarrier

#builders

#architectssurrey

#architectshampshire

#turnofcenturycottage

#extensionworks

#atelierguyarchitecture 

NEW SCHEME : COBHAM, SURREY

ATELIER GUY ARCHITECTURE is delighted to have put forward to a scheme for consideration to a detached 4 bedroom property in Cobham, Surrey. The project involves extending to the rear with a two-storey extension to increase the existing kitchen in to a large family – dining area with new back-up utility spaces. With this a new bedroom being added to the first floor to make the dwelling in to a substantial 5 double bedroom dwelling. An internal re-configuration also allows for a second en-suite to a further double bedroom.

The new bedroom to the first floor will be vaulted internally to provide for a double height ceiling space with bi-fold doors leading out on to a Juliet balcony to encapsulate views on to the stunning gardens when both fully open.
Let’s hope our client enjoys the designs!